Reflexzone therapie


Reflexzonetherapie (of reflexologie) gaat uit van specifieke zones op het lichaam, namelijk de handen, voeten, oren en gezicht. Deze reflexzones hangen nauw samen met alle organen, spieren, zenuwen en andere onderdelen van het lichaam.

Door het behandelen van de reflexzones, bijvoorbeeld met speciale drukpunt- en massagetechnieken, kan een reactie/prikkel worden gestimuleerd in het lichaam en daarmee op de plek(ken) waar de klachten zich bevinden. Door de reactie krijgt het lichaam veel beter de kans om het natuurlijke, zelfherstellende vermogen aan te spreken. De klachten kunnen daardoor (sterk) verminderen of verdwijnen.

Reflexzonetherapie is een holistische therapie ofwel een a-specifieke behandelwijze. Dit houdt in dat niet de klacht of symptomen worden behandeld, maar de mens (patiënt) als geheel. Geest en lichaam moeten weer in balans komen.

Welke klachten?

Reflexzonetherapie kan bij een groot aantal klachten worden toegepast als complementaire geneeswijze, waaronder: hoofdpijn, migraine, gewrichtsklachten, stress, vermoeidheid, maag- en darmstoornissen, hyperactiviteit, hormonale stoornissen en andere klachten.

De therapie is geschikt voor jong en oud en kan ook een goede aanvulling zijn op de reguliere geneeskunde of in het kader van preventie (het voorkomen van klachten).

Bron: Zorgwijzer

In de praktijk

In mijn praktijk vind reflexzone therapie plaats op de voeten (voetflex en ChinaFlex) en langs de wervelkolom (bindweefselbehandeling). maar ook via zones op het hele lichaam. Soms zijn het zones/stukjes van de huid en soms zijn het drukpunten waarmee je via de meridianen het lichaam beïnvloeden. Behandelingen kunnen goed ondersteund worden middels deze reflexzones/punten.

Een aromatherapie behandeling wordt altijd afgesloten middels een voet reflexbehandeling.

Ook geef ik advies in de praktijk over hoe je zelf de zones en/of drukpunten thuis kunt behandelen. Je zelfredzaamheid wordt op deze manier beter geactiveerd. Sommige van deze technieken komen voort uit de Triggerpoint therapie.