Aromatherapie


Wat is Aromatherapie?

Aromatherapie is momenteel erg in de mode. Op de televisie, in de reclames kom je het veelvuldig tegen. Echter aromatherapie is veel breder dan hetgeen hier gesuggereerd wordt.

Wat op de televisie te zien is is het gebruik van de geurende bestanddelen van een plant of boom in de cosmetica industrie. Het gaat hierbij om de geur die het uiteindelijke product moet krijgen. Hoe die geur verkregen wordt is niet altijd van belang. Als het maar lekker ruikt. Of de producten dan ook voor medicinale doeleinden te gebruiken zijn is dan ook zeer dubieus. Dit wordt echter wel gesuggereerd. Het is natuurlijk heerlijk om onder de douche te staan of in bad waarbij je omgeven wordt door een heerlijke geur, maar daar blijft het dan bij.

De geur in deze producten zijn heel vaak versterkt en meestal niet gemaakt m.b.v. de natuurlijke plant. De geur is synthetisch of natuur-identiek deels nagemaakt. Dit probeert men al sinds het einde van de vorige eeuw. Wat geur betreft is de cosmetica industrie hierin aardig geslaagd. De unieke geneeskrachtige werking van essentiële oliën kan echter niet gereproduceerd worden, daar de meeste zuivere essentiële oliën opgebouwd zijn uit meer dan honderden stoffen. Lavendelolie heeft 160, eucalyptusolie 250 en pure rozenolie maar liefst 3000 inhoudsstoffen!

Wat is het verschil tussen aromatherapie en kruidengeneeswijze?

Veel mensen die verstand hebben van kruidengeneeswijze oftewel Fytotherapie denken dat ze dan ook alles afweten van aromatherapie. Ook ik heb dit in het verleden gedacht.

Het belangrijkste overeenkomt tussen fytotherapie en aromatherapie is dat ze beide gebruik maken van planten. Veel verschillende geneeskrachtige kruiden uit de fytotherapie kom je ook tegen in de aromatherapie. Aromatherapie wordt gezien als het kleine zusje van de kruidengeneeswijze. Echter er bestaan ook verschillen.

De fytotherapie werkt met geneeskrachtige planten in zijn geheel in de vorm van tincturen, kruidentheeën, pillen enz., voor medicinale doeleinden.

Aromatherapie is het werken met aroma’s, de natuurlijke essentiële oliën, met als doel om het lichamelijk en geestelijk welzijn te verbeteren.

Het is een andere manier om kruiden te bereiden tot een kruidenpreparaat en te gebruiken voor medicinale doeleinden. Het hoort dus eigenlijk in het rijtje tincturen, theeën, pillen, aroma’s enz. thuis.

Een plant kan naast de etherische olie ook stoffen bevatten als bitterstoffen, slijmstoffen, flavonen enz. Hierdoor verkrijgt een tinctuur of kruidenthee zijn werking. De essentiële oliën bevatten veel etherische oliën maar niet alleen, het bevat veel meer. Ik noem: aldehyden, esters, ketonen, alcoholen enz. Door deze inhoudsstoffen van de essentiële olie heeft de olie een bepaalde werking.

De samenstelling van bijvoorbeeld een salie-kruidenpreparaat en een salie-essentiële olie kunnen dus in verhouding en qua samenstelling compleet van elkaar verschillen iets wat ook tot uiting komt in de medicinale toepassing van die plant.

Aroma behandeling in de praktijk

a. de keuze van de olie.

In de praktijk worden bijna alle behandelingen ondersteunt  met behulp van essentiële oliën. Ter plekke wordt bepaald welke oliën het beste gebruikt kunnen worden. Aromatherapie is het ‘kleine zusje’ van de kruidengeneeswijze en omhelst dus het werken met plantenbestanddelen die via hun specifieke inhoudsstoffen en dus hun specifieke werking invloed kunnen uitoefenen op ons lichaam. Door het bijvoorbeeld in een crème of massageolie of gel te verwerken kunnen de werkzame bestanddelen door de huid gewerkt worden en via de bloedbaan het hele lichaam bereiken. Het heeft dus zijn werking op de huid zelf, via de bloedbaan op onze organen en via de neus op onze gemoedstoestand. De aromatherapie is een effectieve maar nog veelal onbekende tak van de natuurgeneeswijze.

b. de behandeling op de bank

Deze behandeling is holistisch en bestaat uit grepen uit de drukpuntmassage, voetreflexologie, lymfedrainage, speciale verrichtingen en ontspannende grepen. Met als doel de essentiële olie via de huid in het lichaam te krijgen waarna het zijn werking in het lichaam kan doen. Tevens wordt middels reflexzones en de diverse technieken het natuurlijk genezend vermogen van de persoon gestimuleerd. De lichaamsbehandeling wordt afgesloten middels een voet reflex behandeling. Kortom het is GEEN massage maar echt een behandeling.